ЗНО в 2018 році: обов’язкові предмети, зміни і доповнення

Впровадження практики зовнішнього незалежного оцінювання (або ЗНО) — одна з найбільш кардинальних реформ у сфері української освіти. Іспит обов'язковий для кожного випускника 11 класу і проходить у вигляді тестування, за результатами якого студенту видається сертифікат, що відкриває йому дорогу до вибраний для подальшого навчання ВНЗ.

Можна скільки завгодно говорити про те, що екзаменаційні тести – спірне метод перевірки шкільних знань, а стара система вступу до Вузів краще і реалістичніше оцінювала засвоєну школярами теорію і практику. Все одно ЗНО в 2018 році все так само є обов'язковою нормою.

ЗНО в 2018 році: обов'язкові предмети, зміни і доповнення

ЗНО позбавить учнів від необхідності здавати іспити за два рази 

Міносвіти України впевнене, що саме цей метод підсумкової екзаменації мінімізує зловживання повноваженнями з боку шкільної та університетської адміністрації та дозволить провести іспити максимально об'єктивно. Крім того, ЗНО позбавляє школярів від зайвих стресів, адже раніше один і той же предмет потрібно було здавати кілька разів: спочатку — щоб отримати атестат, а через пару тижнів ще раз – для вступу у ВУЗ.

Щорічно батьки і школярі ретельно відстежують новини, що стосуються ЗНО, адже фахівці Центру оцінювання якості знань не сидять без діла, постійно впроваджуючи якісь інновації. Не дивно, що випускникам 2018 року вже сьогодні хочеться знати, до чого готуватися в найближчі півтора року, щоб без проблем вступити до ВУЗУ.

Інновації у ЗНО-2018

Починаючи з 2018 року, випускники одинадцятих класів зіткнуться з черговими інноваціями в програмі і в процесі проведення ЗНО. Зміни будуть досить значними, тому не варто відкладати процес підготовки на потім.

Про терміни дії сертифікатів

Нагадаємо, що сертифікат ЗНО-2016 є дійсним протягом трьох років. Зараз питання про термін дії сертифікатів знову стоїть на порядку денному. Фахівці займаються виробленням нової методології проведення тестів, а це може спричинити за собою скорочення періоду дії сертифікаційних документів до 1 року. Таким чином, якщо одинадцятикласник не подасть заяву на зарахування до ВНЗ в 2018 році, у новому навчальному періоді йому доведеться повторно проходити экзаменацию.

ЗНО в 2018 році: обов'язкові предмети, зміни і доповнення

Не надійшли школярі в наступному році знову будуть здавати ЗНО 

Зміни в екзаменації з іноземних мов

З 2016 року учнів лякають включенням іноземної мови у перелік предметів, обов'язкових для здачі ЗНО. Ця інновація викликала серйозну тривогу у школярів та їх батьків, неодноразово писали петиції з проханням скасувати таку практику. В результаті колегія Міносвіти вирішила дослідити доцільність ЗНО з іноземних мов шляхом проведення пробного тестування для кількох областей України.

У 2016 році апробація охопила столицю і Київську область, одеські й львівські школи. Всього в ній взяло участь приблизно три тисячі школярів. Нові тести включали в себе завдання, розподілені на два рівня складності: В1 (його проходили учні, які вивчали іноземні мови на рівні стандартної шкільної програми) і В2 (таку экзаменацию складали випускники, які навчалися у профільних класах). Крім того, в квиток входили завдання для перевірки навичок аудіювання.

В результаті Комісія прийняла рішення, що такий підхід себе виправдав – дворівневі тести з іноземних мов були названі доцільним і високонадійним інструментом вимірювання знань. Однак результати апробації поки складно назвати задовільними. Комісія вирішила, що самі тести і частину, присвячену аудіювання, варто доопрацювати, тому в 2017 році учнів чекає повторна апробація даного ЗНО, а от з 2018 року цілком можна очікувати проведення дворівневого тестування.

Обов'язкові предмети

ЗНО в 2018 році: обов'язкові предмети, зміни і доповнення

Іноземна мова в 2018 р. буде четвертим обов'язковим іспитом ЗНО 

На сьогоднішній день в списку обов'язкових дисциплін залишаються математика (яка може бути замінена або історією біологією, якщо цього потребує обрана спеціальність), а також українська мова та література. Третій тест випускники визначають, виходячи з вимог обраного Внз. Швидше за все, до переліку обов'язкових дисциплін з часом додасться іноземна мова, причому вже в новому, дворівневому вигляді. Тому сміливо можна готуватися до проходження одразу 4-х випробувань в 2018 році.

ЗНО для дітей з обмеженими можливостями

Згідно словами Оксани Філіпішиної, що обіймає посаду уповноваженого з питань прав дитини, недискримінації та гендерної рівності, з 2018 року ЗНО для дітей зі слабким зором стане на 30 хвилин довше. Крім того, їм буде забезпечено додаткове освітлення аудиторій, а квитки будуть друкуватися з використанням шрифту Брайля. Міносвіти пообіцяло, що також врахує потреби випускників, які пересуваються на інвалідних візках – для них будуть підібрані приміщення з пандусами.

Мінімальний прохідний бал у 2018 році

У екзаменаційної кампанії ЗНО минулих років у результаті здавали все, що пояснювалося відсутністю мінімального балу для проходження тесту. З 2016 року ситуація змінилася і, швидше за все, така практика продовжиться і в 2017-2018 роках. Згідно новій системі оцінювання, учень повинен показати комісії хоча б мінімальні знання з предмета. Якщо ж він здає тест, продемонструвавши лише той факт, що протягом 11 років просиджував штани за партою, сертифіката він не отримує.

Таким чином, Вузи захищаються від абітурієнтів з нульовим рівнем знань. Для довідки наведемо дані 2016 року: з української мови та літератури пороговий бал був визначений у розмірі 23 тестових балів, з математики – 9 з історії – 25. Практика показала, що відсоток учнів, які не можуть набрати мінімум балів, досить високий. 9% одинадцятикласників не змогли здати рідну мову, 15 – продемонстрували незадовільне знання математики, а 13% не здали історію України.

 

ЗНО в 2018 році: обов'язкові предмети, зміни і доповнення

Пробне ЗНО обійдеться школярам в 120-150 грн. за предмет 

Скільки буде коштувати пробний тест?

Вартість тестування на 2018 рік поки не визначена, але вже відомо, що в 2017 році сума складе 120 гривень за предмет. Швидше за все, на неї можна орієнтуватися і в наступному навчальному році — різниця навряд чи складе більше 20-30 гривень. Нагадаємо, що пробний тест можуть пройти лише особи, які подали відповідну заявку. Реєстрація учасників проходить у період з 1001 по 3101 відповідного навчального року. Дати пробних ЗНО встановлюються приблизно за місяць-півтора до основного.

Так, у 2017 році пробний тест з української мови можна буде пройти 1042017 біологію, фізику, математику, хімію, географію, історію та іноземну мову можна буде здати 8042017 року. Як показує практика, завдання пробних тестів досить незначно відрізняються від основних, тому варто пройти таке випробування для виявлення рівня своєї підготовки та коригування можливих прогалин і недоліків у знаннях.

Особливості ЗНО-2018 з різних предметів

Щоб вам було простіше підготуватися до майбутнього випробування, пройдемося по основним характеристикам різних предметів. Інформація представлена станом на 2017 рік; поки немає ніяких передумов до того, що у квитках буде змінена структурна частина. Важлива інновація: учні будуть звільнені від здачі шкільних іспитів, так як частина з тестів ЗНО буде формувати оцінку для атестата. Детальніше про те, які саме завдання буде враховувати комісія, ви можете прочитати нижче.

ЗНО в 2018 році: обов'язкові предмети, зміни і доповнення

Для здачі пробного тестування записуватися потрібно вже в січні!