Харчування – один з факторів зовнішнього середовища, що істотно впливає на здоров'я, працездатність і тривалість життя людини.
Харчування повинне бути збалансованим і раціональним, тобто містити в оптимальному співвідношенні компоненти їжі (білки, жири й вуглеводи). У харчовий раціон повинні обов'язково включатися м'ясо, риба, молоко (джерела жирів і білків), овочі й фрукти (джерела вуглеводів).
Важливе значення в харчуванні грають вітаміни, що містяться в м'ясі, яйцях, молоці, дріжджах, овочах, фруктах, крупах, а також мінеральні речовини (калій, натрій, магній, кальцій, фосфор, цинк, мідь, фтор, йод і ін.).
Основними гігієнічними вимогами до харчування є наступні:
– їжа повинна бути нешкідливої для організму;
– раціон харчування повинен відповідати віковим особливостям людини;
– їжа повинна бути різноманітною й збалансованою по змісту різних речовин;
– технологія приготування їжі й умови її прийому повинні відповідати санітарним нормам;
– добовий раціон харчування повинен бути правильно розподілений по калорійності між сніданком, обідом і вечерею;
– необхідно строго дотримуватися часу прийомів їжі й проміжків між ними.
Шкільна медсестра Жупанова О.В.