Святкова лінійка до Дня української писемності та мови


«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова…» – писав Панас Мирний. І це справді так. Українська мова є найціннішим скарбом нашої нації. Вона може втішити серце, загоїти душевні рани, недарма її називають солов’їною.


Мова — живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається   від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це – спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя.

         Усвідомлюючи  величезне значення української мови для кожного громадянина нашої держави, учні 5-В класу разом із вкласним керівником Половинченко О.В. провели святкову лінійку для учнів середньої школи.

         Учні розказували про історію виникнення цього свята, намагаючись довести всім, що мова – це серце нації і канва, на якій людина вишиває узори свого буття, це особистість, яка має обличчя, характер, темперамент, свою культуру, мораль, честь і гідність, своє  минуле і майбутнє, що мова – це невичерпна духовна скарбниця, до якої народ безперервно докладає свій досвід, розум і почуття. Пізнавальними для всіх стали і цікаві факти про українську мову, які підготували школярі. От, наприклад, ви знали, що:

  • українська мова була ще до того, як українські князі (починаючи від Аскольда та Діра) почали об’єднувати руські землі;
  • найдавніша згадка про українську мову датується  858 роком;
  • українська мова є однією з найпоширеніших мов в світі і за кількістю носіїв займає 26-те місце;
  • українська  мова входить до трійки найкрасивіших мов в світі.

Про ці та інші факти змогли почути учні нашої школи.

         Отже, шлях становлення і розвитку української мови – це тернистий шлях боротьби. Незважаючи на це, українська мова – це велика культура та історія. Українською мовою написані невмирущі твори Котляревського і Шевченка, Франка і Лесі Українки, Нечуя-Левицького і Коцюбинського. І всі українці мають зрозуміти, що ми не маємо права втратити цей дорогоцінний скарб, адже мова, як і Україна, починається з кожного з нас.