Пам’ятка щодо безпечної експлуатації дитячих ігрових та спортивних майданчиків

f0e58963d822dbc6b3b8e7ee5a89f2e4Дитячий ігровий або спортивний майданчик – це територія, на якій розташовані елементи дитячого  ігрового та спортивного обладнання з метою організації змістовного дозвілля, занять спортом різних вікових груп дітей.

Обладнання (дитячого ігрового або спортивного майданчика) – обладнання, з яким чи на якому діти можуть гратися індивідуально чи у групі на свій розсуд та за своїми правилами.

Згідно з ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій» майданчики організовують у вигляді окремих майданчиків для різних вікових груп або як комплексні майданчики із зонуванням за віковими інтересами.

         Вимоги безпеки до обладнання дитячих ігрових та спортивних майданчиків повинні відповідати пп. 5.14, 5.15 Правил будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 01.03.2006 № 110, а саме:

  • обладнання та його складові частини повинні відповідати загальним вимогам безпеки і заходам захисту відповідно до встановлених вимог;
  • відповідати віковій групі дітей;
  • забезпечувати доступ дорослих для допомоги дітям усередині обладнання;
  • не допускати скупчення води на поверхні та забезпечувати вільний стік і просихання;
  • конструкція обладнання має забезпечувати міцність, стійкість, твердість і просторову незмінюваність;
  • наявність виступаючих елементів обладнання з гострими кінцями або крайками, здатними нанести травму не допускається.

         Поверхня майданчика має бути вільною від будь-яких гострих, заточених частин або виступів.

Обладнання майданчика повинно відповідати вимогам безпеки. З метою перевірки стану обладнання  освітній заклад проводить комісійне обстеження його елементів та складає і затверджує Акт огляду та перевірки обладнання дитячих ігрових та спортивних майданчиків.

До оформлення акту майданчик повинен бути закритий для використання.

Потрібно встановити періодичність огляду обладнання майданчиків:

– регулярний візуальний огляд один раз на тиждень;

– плановий огляд один раз на місяць з записом у Журнал результатів контролю за технічним станом обладнання дитячих ігрових та спортивних майданчиків;

– позаплановий огляд у разі необхідності;

– щорічний основний огляд.

Регулярний візуальний огляд спрямований на виявлення небезпечних пошкоджень елементів конструкцій майданчика, неправильною експлуатацією або природними умовами. Особливу увагу слід приділяти збереженню комплектності обладнання, його структурної цілісності, справності, стану рухомих частин, місць зварювання.

Планові огляди полягають в детальному огляді поверхонь майданчика, перевірки дії і надійності обладнання. Особлива увага приділяється рухомим
елементам з тертям. При виявленні серйозних дефектів, які ставлять під загрозу безпеку, вони повинні бути негайно усунуті.

Позаплановий огляд проводиться після стихійного лиха або інших обставин, які можуть спричинити пошкодження елементів майданчика, для негайного їх відновлення.

Щорічний основний огляд проводиться не рідше одного разу на рік, з оформленням Акту, як правило, навесні, а для навчальних закладів – перед початком навчального року.

Обслуговування майданчиків включає в себе заходи по усуненню дефектів або відновленню необхідного рівня безпечності ігрового обладнання та поверхонь елементів майданчика, що включають:

  • перевірку елементів кріплення та рухомих частин;
  • змащування рухомих частин;
  • відновлення ушкоджених елементів та деталей;
  • видалення колючих і ріжучих предметів з території майданчика або забруднень, аварійних дерев тощо;
  • відновлення встановленого рівня сипкого матеріалу у зонах приземлення;
  • утримання огорожі в належному стані;
  • заміна кріплення;
  • фарбування поверхонь структурних елементів;
  • зварювання металічних елементів;
  • заміна зношених чи пошкоджених частин структурних елементів;
  • заміна пошкоджених структурних елементів.

Виконання ремонту під час експлуатації обладнання не рекомендовано, так як можливе травмування обслуговуючого персоналу та  присутніх. Зміна елементів або  частин обладнання,   які   можуть   призвести   до   небезпечної

експлуатації обладнання, можуть бути виконані тільки після консультації з виробником. Якщо технічний стан обладнання небезпечний для використання, допуск дітей повинен бути заборонений.

Для підвищення рівня безпечної експлуатації, на майданчиках встановлюються таблички про Правила експлуатації дитячих ігрових та спортивних майданчиків.Ігрова зона біля і під ігровимта спортивним обладнанням повинна бути вільна від сторонніх предметів, для зменшення ймовірності отримання травм у разі падіння. Використовувати динамічні елементи, такі як: гойдалки, каруселі, потрібно обачно, враховуючи присутність і переміщення дітей, які знаходяться на майданчику. Залишати динамічні елементи можна тільки після їх повної зупинки. Вільна зона безпеки окремих елементів повинна становити 2м від крайніх точок майданчика.